top of page
kanal-ted-2.jpg

Kanal Tedavisi Nedir?

Dişlerde travma nedeni ile oluşan çatlaklar ve kırıklarağız bakımının yetersiz olduğu durumlarda meydana gelen çürükler, yanlış tedavi süreçleri, yanlış restorasyonlar sonucu dişte bulunan sinirler ve damarların canlılığını yitirmesi sonucu dişin kanallarında iltihabi değişime uğrayan damar ve sinir artıklarının temizlenmesi, dezenfekte edilmesi ve kanal dolgu maddeleri ile doldurulmasına kanal tedavisi denir.

Kanal tedavisi ne zaman yapılmalı?

Dişin sinirine kadar ilerlemiş çürüklerde,travma sonucu dişin sinirini de içine alan kırıkların meydana geldiği durumlarda,dişe gelen aşırı kuvvet sonucu dişin canlılığını kaybettiği durumlarda,dişlerde ileri derecede aşınma sonucu oluşan hassasiyetin giderilmesindekanal tedavisi yapılması gerekebilmektedir.

kanalted3.jpg
kanalted.jpg

Belirtiler nelerdir?

Özellikle geceleri uykudan uyanmanıza sebep olacak şiddette ağrı(diş fırçalamadan yatıyorsanız ağızda kalan gıda artıklarının yapabileceği ağrıdan ayırt edilmesi gereklidir,)Dişinizde sıcak soğuk hassasiyeti(özellikle sıcakta),Yemek yeme sırasında ağrı oluyorsa,dişin beslenmesinin bozulması sebebi ile sinirlerin ölmesi sonucu dişinizde renk değişimi,apse oluşumu, yüzünüzde şişlik,veya bazı durumlarda hekimin dikkat ve tecrübesi ile kanal tedavisi gereksinimi tespit edilebilir.

Kanal tedavisi nasıl yapılır?

Hekim gerekli gördüğü durumlarad anestezi uygulayarak tedaviye başlar.Bazı pulpa(dişin canlı kısmı)iltihaplarında anestezi gerekmez,diş ölmüştür acı hissedilmez.Çürük temizlenir dişin sinirlerine ulaşılır.Dişin kökündeki sinir ve dokular temizlenir.Kök ucuna kadar kök kanalı şekillendirilir.Dişin durumuna göre tek seans tedavi yapılabileceği gibi birkaç seans süren tedavilerde olabilir.Seans aralarında kök içini ve kök ucunu iyileştirecek ilaçlarla pansuman yapılır.Kanal tedavisi bitim aşamasında kanal içerisi özel dolgu maddeleriyle kök ucuna kadar doldurulur.Sızıntı yapmayacak şekilde hekimin uygun gördüğü dolgu maddeleri ile yada kronla tedavi bitirilir.

Kanal tedavisi devam ederken seanslar arasında ağrı olurmu?

Tedavi sonrasında dişte özellikle çiğneme sırasında hafif bir ağrı ve hassasiyet olabilir. Tedavi sonrası birkaç gün hafif bir antienflematuar ilaç kullanmakta sakınca yoktur.

 

Dişte oluşan iltihap sonucu dişin çekilmesi gerekir mi ?

İleri durumlarda tedavi çok geciktirilirse bu ihtimal söz konusu olabilir.Bu konuda hekiminiz bilgi verecektir.

 

Diş enfeksiyonlarında antibiyotik kullanımı gerekli midir ?

Normal şartlarda kanal tedavisi sırasında antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Ancak ileri enfeksiyon varlığında ya da dişte aşırı hassasiyet durumunda antibiyotik verilebilir.

 

Kanal tedavisi gören dişler daha kırılgan mıdır ?

Kanal tedavisi sonucu diş canlılığını kaybettiği için daha kırılgan bir hale gelir. Kanal tedavisi gören dişlerde çok fazla madde kaybı olduğu ve daha kırılgan hale geldikleri için tedavi sonrası kaplama dişler tercih edilmelidir.

 

Kanal tedavisi tekrarı nedir?(   Retreatment )

Steril koşullarda ve doğru yapılmış kanal tedavilerinin başarı oranı %90 – 95 arasındadır. Tedavi sırasında temizlenmeyen sinir dokusu kaldıysa, kök kanal dolgusunun ve üst dolgusunun  yeterli yapılmadığı durumlarda kanal içerisine mikroorganizmaların sızmasıyla, tedavi sırasında perforasyon ya da kırıkların oluşmasıyla,travma veya çürük nedeni ile kanal içine yapılan dolgu tükürük ile uzun süre temas etti ise kök kanal tedavisinin tekrarı gerekir. Başarısız bir kanal tedavisini yemek sırasında dişlerde ağrı, sponton ağrı, kök ucunda şişlik ve kızarıklık belirtilerinden anlayabiliriz. Başarısız kanal tedavisi yenilenerek, tedavi tekrarlanır. Bu işlem yetersiz kalıyorsa apikal rezeksiyon işlemi uygulanarak, kök ucuna cerrahi olarak ulaşılır, enfeksiyon temizlenir ve kapatılır. Kanal tedavisi tekrarlanması ve cerrahi müdahele yetersiz kalırsa dişin çekimi gerekebilir.

Copyright 2015. All rights reserved.Desing by CEYA

Kanal Tedavisi Nedir?
ne zaman yapılmalı?
Belirtiler nelerdir?
Kanal tedavisi nasıl yapılır?
seanslar arasında ağrı olurmu?
Dişte oluşan iltihap sonucu dişin çekilmesi gerekir mi ?
Diş enfeksiyonlarında antibiyotik kullanımı gerekli midir ?
Kanal tedavisi gören dişler daha kırılgan mıdır ?
Kanal tedavisi tekrarı nedir?( Retreatment )
Ekran Resmi 2020-10-12 12.06.48.png
bottom of page