Dental İmplant
İMPLANT SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ?
*Diş implant ürünü uluslararası patentli olmalıdır.
*Ürünün laboratuvar test sonuçlarıyla ispatlanmış kemik-doku uyumluluğu mükemmel seviyede
olması gerekir.
*Klinik araştırmalarda başarıyla test edilmiş olmalıdır.
*Alerjik, yan etkileri olmamalıdır.
*Kullanımı kolay olmalıdır.
*İmplant üzerinde kullanılabilecek protez yapımı için esnek yapıya sahip olmalıdır.
*Uyum-iyileşme süresine dikkate alan bir tasarımda üretilmelidir.
*Tasarımı düzgün mükemmel bir mühendislik üretimi olmalıdır.
*İmplant kimliği olan İMPLANT PASAPORTU hekimden mutlaka istenmelidir.
İmplant Ücreti Nasıl Hesaplanır?
İmplant terimi kemik içinde kalan ve kök yerine kullanılan parçayı ifade eder,üst yapı (kron-kaplama-protez)ücreti ayrı hesaplanır.Bunun sebebi implant üzerine yapılacak farklı protez uygulamalarının olmasıdır(Zirkonyum veya metal destekli porselen,tam seramik kron,barlı protez,tam protez vb) örnek:uygulanacak implant sayısı x implant birim fiyatı )+(yapılacak protez veya kaplama ücreti olarak ifade edilebilir
Tıpkı kanal tedavisinde kanal tedavi ücreti ve dolgusunun ayrı hesaplandığı gibi.
İmplantlar tipik olarak biyo-uyumluluğu olan maddelerden (özellikle titanyum) yapılır. Biyo-uyumlu materyaller vücut tarafından yabancı olarak kabul edilmezler. Böylelikle vücut onları reddetmez. Dental implant terimi, kayıp diş veya dişlerin kök kısımlarının yerine yerleştirilen dental bir aygıtı tanımlar. Bu yapay kökler dişlerin doğal görünümü için dayanak olarak kullanılabilir. Doğal dişlerinin bir kısmını veya hepsini kaybeden hastalara güvenle konuşma ve gülme, yemekleri daha iyi ve daha rahat bir şekilde çiğneme imkanı verir.
Dental implantların çeşitli tasarımları mevcuttur. İmplant tipleri içinde en yaygın olanı, çene kemiklerine yerleştirilen yivli titanyum silindirleridir. Titanyum vücudun immun sistemi tarafından tanınamayan biyo-uyumlu maddelerden biridir. Bu da implantın reddedilmeksizin yerleştirilmesine izin verir.
İmplant Nasıl Yerleştirilir.?
Çene kemikleri içerisine implant yerleştirilmesi iki basit cerrahi işlemi kapsar. Bu işlemler o kadar basittir ki, genellikle bunlar klinikte lokal anestezi altında yapılır. İlk işlem, implantın sıkıca vidalanacağı çene kemiği içine doğru düz bir kanal oluşturma işlemidir. İmplant 4 veya 6 aylık periyod boyunca dokunulmadan çene kemiği içerisinde kalır. Bu iyileşme fazı boyunca etraftaki kemik, implant yüzeyine sağlam bir destek oluşturacak şekilde sıkıca iyileşir.
İmplantlar Başarılı mıdır?
Dental implant yerleştirilen hastalarda implantların pek çok yıl fonksiyonda kalması umulur. Bir implantaki kişisel başarı oranları implant yerleştirildiğinde varolan kemiğin miktar ve kalitesi, restorasyon tipi, implant tipi, hastanın sistemik durumu, implantı yapan hekimin tecrübesi ve en önemlisi hastanın ağız hijyeni veya idame programı gibi bir takım hasta faktörleri ile doğrudan ilişkilidir.
Sonuç olarak dental implantlar, diş kaybı olan hastalar için güvenilir alternatif bir yöntemdir ve hastaların fiziksel durumlarını restore ederek, yaşam kalitelerini arttırmada önemli bir unsur olduğunu kanıtlamıştır.
Bu iyileşme proçesi ‘osteointegrasyon’ olarak ifade edilir. Bunun kelime anlamı kemikle kaynaşmadır. İmplant bu faz boyunca, implant tipine göre üzeri kapatılarak veya açık bırakılarak çene kemiği içerisinde kalır. Bu esnada, mevcut protezinizi veya geçici kuron-köprünüzü takabilirsiniz. İmplant kemiğe sıkıca kaynaştığı zaman ikinci bir cerrahi işlem için üzeri basitce açılabilir. Bu aşamada, cerrah veya prostodontist (protez uzmanı) dişlerin yapıştırılacağı üst yapıları seçecek ve yerleştirecek ve aynı zamanda uygun kuron-köprü veya restorasyon tipini hazırlayacaktır.
İmplant hazırlanmasında özel durumlar da vardır. Örneğin bazı vakalarda implant bir dişin çekim bölgesine immediat=geçici olarak yerleştirilebilir. Ancak bu bölgede enfeksiyon olmamalıdır ve implantın ilk stabilizasyonuna olanak vermesi için yeterli kemik mevcut olmalıdır. Bunun avantajı bütün tedavi zamanının en aza indirgenmesidir. Ancak vakaların çoğunda implantın yerleştirilmesinden önce çekim boşluğunun 2-3 ay içerisinde iyileşmesini beklemek gerekir.
Doktorunuz, eğer implant adayı iseniz bu ayarlamayı sizinle tartışacaktır. İlaveten çok endişeli ve işlemin uzun süreceği tahmin edilen hastalara sedasyon uygulanabilir.
Dental İmplant bana uygun mu?
Talihsiz bir şekilde bir veya daha fazla dişini ,hatta çene kemiğinin bir kısmını kaybeden herhangi bir kişi dental implantlar için adaydır. Dişlerinin bir kısmı veya hepsi doğuştan olmayan bireyler de buna adaydır. Eğer bu kategorinin içindeyseniz yalnız değilsiniz, yaklaşık 40 milyon Türk vatandaşının, değişik sebeplerden dolayı bir veya daha fazla diş kaybına sahip olduğu tahmin edilmektedir.
Dental implantların yerleştirilmesi için temel kriter bir veya daha fazla dişin yokluğunun saptanmasıdır. Tedavinin sonucunu etkileyecek iki faktör vardır.
İlki, hastanın sağlık durumunun iyi olması gereklidir. Yara iyileşmesini olumsuz yönde etkileyen herhangi bir sistemik hastalık olmaması veya durumunun kontrol altında olması umulur. Örnek olarak diyabet hastaları dental implantlar için aday kabul edilebilir. Ancak hastalığın doktor kontrolü altında olması gereklidir. Hastaların durumunun stabil olmadığı vakalar, veya kemiği ilgilendiren osteoporoz gibi sistemik hastalıklara sahip bireylerde ise dental implant uygulaması pek tercih edilmez. Hastanın durumunun düzeltilmesi için doktorunun tedavisine ve birlikte çalışmaya gerek vardır. Hastalığınızın hikayesiyle alakalı durumları, doktorunuzdan bir randevu alarak danışabilirsiniz.
İkinci olarak, implantın yerleştirilebilmesi için hastaların yeterli yüksek kalitede kemiğe sahip olması gerekir. Diş kaybı olduğu zaman etrafındaki kemik bölge yeniden şekillenmeye ve yavaşça kaybolmaya başlar. Bu fizyolojik proçes “rezorbsiyon” olarak adlandırılır. Eğer rezorbsiyon derecesi önemsizse, genellikle ilave herhangi bir işlem gerekmeksizin implantın yerleştirilmesi olasıdır. Ancak rezorbsiyon yaygınsa implant desteği için kemik ögmentasyonuna (kemiğin yükseltilmesi ve/veya genişletilmesi) veya modifiye tekniklere ihtiyaç olabilir.
Başlangıçta, yetersiz kemiğe sahip olan hastalar dental implant yerleştirimi açısından aday olamazlardı. Biz günümüzde alt veya üst çenesinden birinde yeterli kemik desteği olmayan adayların büyük çoğunluğunda basit greftleme işlemlerinin bir çeşidini uygulayarak , implant için uygun hastalara dönüştürebiliyoruz. Sıklıkla greftleme tek bir cerrahi işlemle, implant yerleşimiyle aynı anda gerçekleştirilir. Bu, hastanın ameliyat stresini ve tedavi süresini en aza indirmektedir.
İmplantların Ömrü Ne Kadardır?
Günümüzde otuz yılı aşkın klinik takipleri yapılan implantlar bulunmaktadır. Teknoloji ilerledikçe, her geçen gün yeni implant materyalleri kullanıma sunulmaktadır. Çene yapınıza uygun implantın seçimi hakkında doktorunuz sizi bilgilendirecektir.
İmplant Uygulamasının Sınırları
İmplant genel sağlık durumu iyi olan her hastaya uygulanabilir. İmplant uygulaması kemik gelişimi tamlanmamış genç bireylerde tercih edilmemektedir. Diş implantlarının uzun ömürlü olabilmesi için, etrafında belirli kalınlık ve boyutta sağlam çene kemiği bulunması gerekir. İmplant uygulaması için üst yaş limiti yoktur.
Osteointegrasyon
Diş implantlarının çiğnemeyle oluşan basınçlar karşısında sağlıklı olarak kalabilmesi için, çene kemiği ile tam bir uyum içinde bulunması gerekir. Yerleştirilen implantın çevresinin tam olarak kemikle sarılması osseointegrasyon olarak adlandırılır. Osseointegrasyon için, operesyon türü, bölgesi, hastanın yaşı ve sağlık durumuna göre operasyondan sonra en az 3, en fazla 6 ay gibi bir süre beklemek gerekir. Bu süre tamamlanınca, uygun implant üstü protez yapılır.
İmplant Üstü Protezler
İmplant üzerine yapılacak protez dişler, tıbbi zorunlulukları yerine getirecek koşullar mevcut ise, sizin ihtiyacınız ve isteğiniz doğrultusunda, hem hareketli hem de sabit olarak uygulanabilmektedir. Kaybedilen her diş için bir tane diş implantı yerleştirilmesi gerekmez. Çoğu zaman bir diş implantı köprü ayağı olarak kullanılarak, eksik olan iki yada üç dişin vazifesini görebilmektedir. Size uygun protez ve implant planlaması, yapılan tetkikler ve röntgen incelemesinden sonra doktorunuz tarafından anlatılacaktır.
İmplantın Yerleştirilmesi
Diş implantı yerleştirme operasyonu, uygun bir anestezi kullanılarak yapılır, hasta herhangi bir ağrı duymaz. İmplantın yerleştirildiği gün hissedilen sızı da, alınacak basit ağrı kesicilerle önlenebilir ki bu sızının diş çekiminden sonra duyulan sızıdan farklı olmadığı gözlemlenmiştir.
Avantajları
Daha estetik bir görüntü elde edilir.
Hareketli protez kullanımı zorunluluğu ortadan kalkar.
Dişsiz ağızlarda bile sabit protez kullanma şansı ortaya çıkar.
Yeterli kemik desteği olmadığı için oynayan hareketli protezlerde, gerekli tutuculuk sağlanabilir.
Üst total protezlerin damağı kapatan tasarımından dolayı oluşan tad alma duyusunun azalması ve mide bulantısı gibi sorunlar ortadan kaldırılmış olur.
Daha iyi bir çiğneme fonksiyonu ve buna bağlı olarak daha sağlıklı ve dengeli beslenme sağlanır.
Kişi özgüvenini geri kazanır.
Dezavantajları
İmplant materyallerinin yüksek teknoloji ile üretilmesi ve kullanılan malzemelerin ithal olması nedeniyle, maliyeti klasik protezlere göre daha yüksektir.
Protez uygulanabilmesi için implantın osseointegrasyonu beklenir.
İmplant yerleştirildikten sonra ağız bakımı ve temizliğine özen gösterilmesi gerekir.
Hastanın genel sağlık durumunu etkileyen ciddi bir rahatsızlığının olmaması gerekir. (Kontrol edilemeyen şeker hastalığının bulunması gibi)
Tedavide Oluşabilecek Riskler
İmplant operasyonlarında, ağız içinde uygulanan cerrahi işlemler de rastlanabilecek risklerin dışında bir risk söz konusu değildir. Bunlar, erken zamanlarda enfeksiyon ve allerji kreaksiyonlar, sonraki dönemlerde ise, ağız hijyeninin yerine getirilmemesine bağlı olarak ortaya çıkacak problemlerdir. Erken dönemde ortaya çıkan sorunlar operasyondan sonra uyulması gereken kuralların yerine getirilmesi ile, geç dönemde ortaya çıkan sorunlar ise ağız bakımına dikkat edilmesi ile en düşük seviyeye indirgenir.
Vücudun implantı reddetmesi durumunda (araştırmalara göre %3.89), diş implantı diş çekimine benzer bir işlemle çıkarılmakta dır. Çene kemiğinin iyileşmesini takiben ya tekrar implant uygulanır, ya da klasik tip protezlerle bölge restore edilir.
İmplantların Bakımı
Diş implantlarının uygulanmasından sonra hasta tarafından temizliği tedavinin bir parçası olarak görülmelidir. Vücuda göre yabancı cisimler olduğu düşünülürse, diş implantlarının bakım, temizlik ve kontrollerinin doğal dişlere göre daha fazla önem arz ettiği aşikardır. Kullandığınız implant üstü proteze göre, uygulayacağınız temizlik ve bakım, doktorunuz tarafından size anlatılacaktır.