KOMPOZİT (BEYAZ) DOLGU
Kompozit nedir?
İçinde silikon dioksit parçacıkları olan bir plastik karışımdır. Diş renginde olduğu için beyaz dolgu olarak tanımlanırlar. 1960'larda yalnızca ön dişlerde kullanıldıkları halde materyalin ileri derecede geliştirilmesiyle çiğneme basınçlarına dayanıklı ve daha az aşınan bir dolgu maddesi larak arka dişlerde de başarılı olarak uygulanabilmektedirler
Kompozit dolgu materyali farklı maddelerin bir araya gelmesinden oluşur. Plastik olarak şekil verilebilir ve ultraviole (UV) ışığı ile sertleşir. Halk arasında ışınlı dolgu denmesinin sebebi budur. Kliniğimizde ve gelişmiş ülkelerde rutin olarak olarak uygulanan dolgu materyalidir. Özellikle ön dişlerde sağladığı estetik başarı tartışılmamaktadır.
Avantajları
Son geliştirilen kompozit dolgularla, eskiden sadece porselen kaplama ile ağızda kalabilen ve bütünlüğünü koruyan dişler, artık kaplamaya gerek kalmadan son derece estetik bir görüntü sergileyebilmektedirler.
Tek seansta yapılabilir.
Dolgu yerleştirilmeden önce dişten fazla madde kaldırmaya gerek olmadığı için (çünkü bu dolgular dişe kimyasal yolla tutunurlar) diş sert dokusu kaybına neden olmazlar.
Çok küçük kaviteler bile kapatılabilmektedir.
Dezavantajları
Diş eti seviyesinde veya altında olan çürüklerde asla uygunmamalıdır, İyi uygulanmadığı durumlarda dişle dolgu arasında, dolgunun sertleşirken büzülmesine bağlı olarak aralık kalmakta, bu aralıktan da bakteriler nüfuz ederek ikincil çürüğe neden olmaktadır.
Arka dişlerde dişin duvarlarından biri kırıldıysa ya da dişte çok madde kaybı varsa, çiğneme kuvvetlerinde direnç göstermeyebilir.
Kompozit restorasyonlar sonrası hastalara uyarılar
Kompozitlerde de artık aynı seansda polisaj işlemi yapılabilmektedir.Ancak çok büyük restorasyonlar ya da çok diş için yapılan seri restorasyonlarda hastayı bir defa daha kontrole çağınp varsa gerekli düzeltmeleri yapmak hem estetik hem fonksiyon açısından çok daha iyi olacaktır.
Bu mateyallerle ön dişlerde çok büyük kayıplar restore edilebilmekte bu nedenle hastaların ısırmada dikkatli olmalarının bu restorasyonların ömrünü uzatacağının da anlatılması gerekmektedir.Özellikle fasial yüzde yapılan uygulamalardan sonra ne kadar iyi polisaj yapılmış olsa da boyayabilen yiyecek ve içeceklerin dolguların renklerini değiştirebileceği yine hatırlatılmalıdır.Aşınma nedeni ile restore edilmiş dişlerde daha çok dikkat edilmesi gereken şey de hastaya çok sert olmayan diş fırçaları önermek ve fırçalama yöntemlerinde düzeltmeler yapabilmelerini sağlamaktır.Bu öneriler geniş fasial yüz restorasyonlan için de geçerlidir.
Copyright 2015. All rights reserved.Desing by CEYA